Om Kap Verde

Hem / Om Kap Verde

Lite om Kap Verde

Kap Verde är en ung nation, befrielsen från kolonialmakten Portugal skedde på 1970-talet. På den tiden var Kap Verde fattigt men utvecklingen i landet har sedan dess varit positiv med ökande välstånd, demokratiska val och för den här typen av länder låg korruptionsnivå. Inkomster kommer främst från turism, sjöfart och utvandrade Kap Verdianer som skickar hem pengar och investerar i landet. Men många på Kap Verde lever fortfarande under knappa omständigheter. På grund av torkan på de låglänta öarna i öster ger jordbruket låg avkastning, situationen är bättre på öar som Santiago, Santo Antao och Fogo som med upp till 3000 meter höga berg får nederbörd, främst under sensommar och tidig höst. För att vara ett afrikanskt land är läskunnigheten hög eftersom utbildning är ett område som det satsats mycket på. Huvudstad är Praia på Santiago (ca 120 000 inv.), Mindelo på Sao Vicente har cirka 70 000 invånare och är öarnas kulturella centrum med universitet. Mindelo är även en sjöfartsstad med Kap Verdes största hamn och regelbunden färjetrafik till Santo Antao. I Sverige finns en vänskaps förening (Amigos de Cabo Verde, www.caboverde.se) som bildats av invandrade Kap Verdianer och svenskar som arbetat med bistånd på öarna.

Klimatet

Kap Verde har inget statiskt väder, det kan skifta med moln eller hård blåst, beroende på årstid. Regn kommer sällan utanför regnperioden. Vissa år kan regnen komma i sådan omfattning att stora skador på vägar och annan infrastruktur uppstår. Temperaturen brukar hålla sig en bit över 20 grader C, sällan över 28. På högre höjd kan temperaturen sjunka rejält nattetid, på Fogo i vulkankratern på cirka 2000 meters höjd kan temperaturen gå ner mot 0 grader C klara nätter.

Djurliv och insekter

Det mesta djurlivet finns i havet runt öarna, det finns t.ex. gott om haj i vattnen. Tyvärr rovfiskas haj för hajfenors skull av utländska fiskefartyg vilket i sin tur rubbar balansen i havet vilket drabbar den lokala fiskerinäringen. Ormar och farliga djur lyser med sin frånvaro. Fågellivet är mer intressant med större rovfåglar och den Kap Verdiska varianten av den vackra fågeln Kingfisher. Kap Verde är dock ingen plats dit man åker för att uppleva exotiskt djurliv. Insekter är ytterst sällan ett problem, mygg är ovanligt i städerna men kan förkomma i liten utsträckning på landsbygden.

Äta och dricka

Kap Verde producerar sin egen rom, ”Grouge”, från odlingar av sockerrör. Namnet kommer från engelskans grog som var vanligt på engelska fartyg förr tiden. Utan lagring håller denna dryck inte så hög kvalitet. Lagrade sorter kan mäta sig med rom från Karibien. I övrigt så produceras öl på Santiago och även vin på Fogo. Vinodlingarna fick mycket stryk vid senaste vulkanutbrottet 2014. Denna vulkan är för övrigt den enda aktiva på Kap Verde. Det röda vinet är väldigt speciellt med kraftig smak men dyrt i förhållande till importerat vin från Portugal. Maten är enkel men vällagad, lokalt fångad fisk och skaldjur utgör basen i köket. Kött är mer sällsynt på menyerna. För den som tycker om fisk är Kap Verde rätt plats med dagsfärska produkter av olika slag till salu varje dag.

Prisnivå

Priserna på restauranger varierar mellan cirka 50 till 100 SEK för en rätt. Ytterst sällan hamnar notan med varmrätt med ris eller potatis, sallad och dryck på mer än 150 SEK kronor. Drinkar görs på den lokala spriten, ex. Carpirinja och Mojitos, priset ligger mellan 20 och 40 kr. En stor fatöl kostar mellan 25 till 35 SEK, ett glas portugisiskt enklare vin 10-20 SEK. Taxiresor inom städerna kostar från 20 till 50 SEK. I affärerna har importerade produkter ofta samma pris som i Sverige.

Valuta och betalning

Den Kap Verdiska escudon (CVE) styrs av euron vilket innebär att en hög kurs på euron ger mindre escudos för den svenska kronan. För närvarande (mars 2017) ger 10 SEK cirka 115 CVE. Det går normalt sett inte att växla till CVE i Sverige. Växlingskontor och uttagsautomater finns på flygplatser och större städer. Kontanter gäller generellt men större affärer tar kort.

Nattliv och säkerhet

I städerna finns ett bra utbud av restauranger och barer men inget nattliv jämförbart med större turistmål som t.ex. Kanarieöarna. Ofta kan man röra sig säkert på kvällar och nätter men det finns områden i de större städerna som bör undvikas efter mörkrets inbrott. Alkoholmissbruk är ett problem på kap Verde och även droger kan förekomma. Generellt är dock Kap Verde ett land med låg brottslighet, befolkningen är vänligt inställd till besökare. Tiggeriet har minskat men förekommer i de större städerna.

Kläder och utrustningstips inför vandring

Vandring i den ofta branta terrängen på de mer höglänta öarna kan vara fysiskt krävande. Även om vi inte vandrar i naturmark utan på leder är vandringskängor och stavar att rekommendera, det kan förekomma avsnitt med lösgrus där stavar och stöd för fötterna kan underlätta, speciellt som det kan röra sig om branta nedstigningar på upp till 800 m. Ett lätt regnställ kan vara bra att ha med i packningen, det regnar dock ytterst sällan vintertid. Men ett regnställ kan även fungera som skydd vid blåst och kyla på hög höjd om en sådan situation uppstår. Ett lättare förstärkningsplagg är också lämpligt att ta med av samma skäl. Tunga varma kläder behövs inte med på resan. Vid kusten är behovet av varmare kläder litet, kvällarna är oftast varma med temperaturer på över 20 grader, dock kan det blåsa en del. På Santo Antao vandrar vi med en lätt ryggsäck (resten lämnas kvar på hotellet i Mindelo) som bör vara minst på 20 l, helst 30 l, där man ska få plats med det nödvändigaste för tre dagars vandring och två övernattningar. Eftersom det kan vara skönt att inte bara använda vandringskängor hela tiden på Santo Antao är tipset att ta med lätta plastsandaler som kan användas kvällstid. Vatten köps i stora flaskor. För att det ska vara lätt att dela upp vatten och ha med i packningen är det en fördel om vi har ett par mindre flaskor med oss.

Transporter

BINTER, ett flygbolag från Kanarieöarna, flyger med moderna propellerplan mellan öarna. Flygtiderna kan förändras, ofta med kort varsel, dock sällan mer än ett par timmar. Mellan Sao Vicente och Santo Antao tar vi färja. Man är noggrann med att underhålla båtarna (varv finns i Mindelo) och man tar aldrig mer passagerare än båten har tillstånd för. I sundet mellan öarna kan det förekomma sjögång, restiden är dock kort, en timme. Är man känslig för sjösjuka kan det vara bra att ta med sig tabletter. På öarna åker vi minibussar som pysslas om av ägarna, skrotbilar i trafik är sällsynta. Tempot i trafiken är lugnt och vägnätet håller som regel godtagbar standard men det kan förekomma sträckor som är under reparation efter skador från monsunregnen.

Sjukdomar och vaccinationer

Det finns ingen allmän fara för tropiska sjukdomar som malaria eller likande. Efter speciellt intensiva regnperioder har behov av vaccinationer uppstått. Läs mer på exempelvis 1177 vårdguiden så att du har rätt skydd för resan.