Resplan

Hem / Resplan

Generellt innebär resan mycket förflyttningar varför lätt packning är att föredra. Under vistelsen på Santo Antao, då vi tar med oss det nödvändigaste för tre dagars vandring i en ryggsäck, kan övrigt bagage lämnas på hotellet i Mindelo. Vandringskängor och hopfällbara vandringsstavar rekommenderas starkt på Santo Antao. På grund av väder och vind, förändrade flygtider med mera kan förändringar i programmet ske.

Dag 1

Vi flyger från Arlanda på morgonen och landar tidig förmiddag (Kap Verde ligger 2 timmar efter Sverige i tid) på Sal. Efter en kort transport checkar vi in på vårt hotell. Eftermiddagen kan med fördel tillbringas på stranden och med en öl i solnedgången. På kvällen gemensam middag på lämplig restaurang.

Dag 2

Vi flyger från Sal tidig eftermiddag och landar efter ca 45 min på Sao Vicente. Efter en kort transport till centrala Mindelo checkar vi in på vårt hotell.  Eftermiddagen och kvällen disponeras på egen hand, middag med gruppen eller på egen hand. Innan vi lägger oss är dags att packa om till mindre ryggsäck för vandring på Santo Antao. Övrig packning lämnas på hotellet.

Dag 3

Efter frukost får vi transport ner till hamnen där färjan över till Santo Antao avgår kl 8. Efter en timmes båtfärd blir vi hämtade vid färjeterminalen för vidare transport upp i bergen. Vår vandring börjar ned i en sedan länge slocknad vulkankrater, numera uppodlad, på cirka 1100 meters höjd. Kortare vandring uppför kraterranden tills når vi högsta punkten på dagens vandring (cirka 1300 m) och har nu, om vädret tillåter, en hänförande utsikt över Riberia Paul som är en av de vackraste dalarna på ön. Nedstigningen i dalen är ungefär 750 meter i en brant serpentinled på bergssidan. Vi stannar på vägen för vätskepaus och vila. Tidig eftermiddag når vi efter cirka tre timmar den översta byn i dalen  där vi äter gemensam lunch. Därefter, beroende på dagsform och hur lång tid vi tagit på oss, kan vi antingen ta transport direkt till vårt boende i Ponta do Sol eller så fortsätter vi att vandra ner mot kusten och tar transporten därifrån lite senare på eftermiddagen. Eftermiddag eller tidig kväll checkar vi in på vårt boende i Ponta do Sol. Efter dusch och vila går vi till en restaurang för middag. På kvällen finns även möjlighet att ta en drink och handla om det är något man behöver.

Dag 4

Efter frukost hämtas vi på morgonen för en kortare transport till vår utgångspunkt Fontainhas för dagens vandring längs med den dramatiska kustlinjen på öns nordvästra kust. Själva vägen till byn är i sig en upplevelse, det är lätt att bli imponerad över befolkningens slit med att ordna kommunikationerna på den är  ön. Vi vandrar nu en lång sträcka med upprepade stigningar och nergångar. Huvuddelen av vandringen går i skugga av bergen som reser  sig brant ur havet. Längs med vägen brukar det finnas möjlighet att köpa en dricka eller en kopp kaffe i en by. Vi stannar på lämplig plats och äter vår medhavda picknicklunch med utsikt över Atlanten. Efter ytterligare ett par timmars vandring når vi fram till Cha de Igreja och vårt charmiga lantliga boende en bit utanför den fina lilla byn. Middag äter vi gemensamt på boendet efter dusch och vila, kanske hinns det med ett besök i byn för en öl på det lilla torget. Dagens vandring är totalt cirka 5 timmar.

Dag 5

Den här dagen börjar direkt med vandring efter frukost. Vi försöker komma i väg före kl 8 på morgonen för att utnyttja skuggan som dagens led bjuder på i de delar som innebär stigningen mot bergskammen som vi ska över innan vi börjar gå ner mot Boca de Ambas as Riberias i öns inre delar. Stigning som inleder vandringen är cirka 750 m och till större delen brant. På vägen pausar vi ett par gånger, fyller på vätska och njuter av utsikten. Väl uppe på toppen av berget äter vi vår medhavda picknicklunch innan vi påbörjar nedstigningen som jämfört med stigningen uppåt är mindre brant. Väl nere i byn tar vi en paus innan transporten sker till Porto Novo och färjan. Dagens vandring är cirka 4 timmar. Om tiden tillåter kan en lättare måltid intas innan färjan till Mindelo avgår kl 17. Kvällen tillbringas som var och en tycker är bäst. Om man är för trött för att gå ner på stan för restaurangbesök finns möjlighet att äta på hotellet eller på en trevlig bar i närheten.

Dag 6

Efter frukost  på hotellet i Mindelo går färden över hela ön till Praia Grande där vi börjar vår vandring längs med stranden mot Baia das Gatas som vi når efter drygt två timmar. Möjlighet till ett dopp finns på vägen om vågorna tillåter, annars erbjuds lugnare vatten i Baia das Gatas. Efter en gemensam lunch blir vi hämtade för transport upp till öns högsta berg, Monte Verde (850 möh), där vi tar en promenad och njuter av utsikten över stora delar av ön. Därefter tillbaka till vårt hotell i Mindelo.  Middag äts i sällskap eller på egen hand.

Dag 7

En vilodag som var och kan disponera på egen hand. De som vill kan följa med på en rundtur till fots i Mindelo. Flyget till Sal går sen eftermiddag vilket innebär att det finns möjlighet till lite strandliv innan flyget till Sal. Middag och kvällsaktiviteter i Santa Maria efter eget tycke.

Dag 8

I väntan på flyget hem till Sverige på eftermiddagen hinns det med ytterligare bad och lunch. Gemensam transport ut till flygplatsen från hotellet efter lunch. Vi landar vid midnatt i Stockholm, trötta men förhoppningsvis nöjda med vår vecka på Kap Verde!